Špalda - zdravšia náhrada bežnej pšenice
16.02.2014 11:15V posledných rokoch stúpa medzi verejnosťou povedomie o špalde. Ide o neuveriteľne výživnú obilninu, ktorá je predchodcom a zároveň zdravou náhradou pšenice. Prvé zmienky o nej sa objavili už 8000 rokov pred našim letopočtom. Je vhodná pre cukrovkárov, ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom, cholesterolom, či migrénami. Objavili ste ju už aj vy?
Poklad zo staroveku
Prvé zmienky o špalde (lat. Triticum spelta) sú známe už z obdobia staroveku, z doby asi 8 tisíc rokov pred našim letopočtom. V tom čase ešte klasická pšenica neexistovala. Pestovaná bola najmä v Európe, no svoje miesto si našla napríklad v Egypte, na Blízkom východe, u Asýrčanov, v starovekom Ríme, či Grécku. Ale udomácnila sa aj u Keltov a Germánov. V neskorších obdobiach musela postupne uvoľniť miesto vyšľachtenej pšenici, pretože tá vykazovala vyššie výnosy a menšiu náročnosť.
Špalda patrí medzi obilniny, ktoré vynikajú svojou chuťou. Viacerí sa zhodujú na tom, že je chutnejšia ako klasická pšenica a pripomína im dokonca chuť orieškov. Je to druh rozpadavej pšenice, ktorá má špeciálny obal zrna. Tento ju chráni pred negatívnymi vonkajšími vplyvmi a zároveň zachováva vysoký obsah živín v zrne.
Čo špalda a výrobky z nej obsahujú?
V porovnaní s ostatnými obilninami je špalda omnoho prospešnejšia pre vaše zdravie a to vďaka vysokému obsahu živín:
- vitamíny skupiny B – B1, B2, B3
- minerály - mangán, horčík, vápnik, draslík, zinok, fosfor
- vysoký obsah vlákniny
- najviac bielkovín spomedzi obilnín
- betakarotén
- tiokyanát
- prírodné estrogény
Má aj protirakovinové účinky a to práve vďaka tomu, že betakarotén a tiokyanát podporujú regeneráciu buniek. Okrem toho chránia aj pred infekciami. V okrajových častiach zŕn sa tiež nachádzajú spomínané estrogény prírodného pôvodu, ktoré môžu podľa niektorých odborníkov pôsobiť priaznivo pri hormonálne predurčených druhoch nádorových ochorení.
Vhodná ako náhrada pre ľudí s alergiou na pšenicu, špalda totiž nespôsobuje u ľudí, ktorí sú citliví na pšenicu, intolerantnú reakciu. A preto je pre nich vhodnou a navyše zdravou alternatívou tejto obilniny. To sa však netýka celiatikov, pretože špalda nie je bezlepková. Avšak glutén, ktorý obsahuje, má iné zloženie ako glutén, ktorý sa nachádza v pšenici, a preto ju dobre znášajú aj niektorí ľudia, ktorí musia dodržiavať bezlepkovú diétu.
Pri čom všetkom pomáha?
- vhodná pre ľudí trpiacich cukrovkou
- migrénami
- aterosklerózou
- s vysokou hladinou cholesterolu
- s vysokým krvným tlakom
- pomáha predchádzať žlčníkovým kameňom
Využitie je skutočne všestranné
Špaldovú múku môžete vymeniť za pšeničnú a pripravovať z nej všetko rovnako ako ste boli zvyknutí z tej klasickej. Pokojne si z nej upečte koláč, cestoviny, palacinky, knedľu, či chlieb. V obchode si môžete kúpiť už hotové výrobky - špaldové cestoviny, pekárenské výrobky, špaldový nápoj, či dokonca špaldovú kávu, ktorá je bez kofeínu a vyniká skvelou chuťou.
———
Späť